Krijimtaria poetike e Lasgush Poradecit e cila që në nismë ka zgjuar interesime të kaheve te ndryshme, mund të konsiderohet një shembull i mirë i zhvillimit të mendimit kritik dhe nivelit të vlerave artistike”, tha ai. Sipas tij, Lasgushi dallon nga krijuesit e poezisë shqipe dhe poezisë evropiane.

1166

Në vitet 30-40 fama e Lasgush Poradecit si poet kishte kapur qiejt. Robert Elsie shkruan se Lasgush Poradeci ishte një prodhim eklektik i kohës dhe një paradoks në letërsinë e Evropës Juglindore. apo edhe i mjeteve të tjera për mendimin tonë nuk është një imitim i Lasgushit nga Buharaja, por takim te moderniteti i dy poetëve.

Poezia ishte tempulli shpirtëror dhe meditativ i Lasgush Poradecit. Çdo ndjenjë e pasqyronte në mënyrë origjinale si p.sh: dashurinë, të cilën e ndjen dhe e kupton si një fuqi të pashtershme. Rëndësia e poezisë së Poradecit qëndron në reformimin që ai i bëri lirikës në poezinë shqipe si në formë ashtu edhe në përmbajtje. vlerave të krijimtarisë imagjinative të Lasgush Poradecit. Bota poetike e Lasgush Poradecit që ofron poeti është e gjerë, e thellë, me krijimin e yjeve në qiell, me nënbotë me prezencën okulte të Zotit, të frymës, qëllimit, tek historia, epika, 1 Ilir Shyta, “Receptimi i poezisë së Lasgush Poradecit”. Tiranë, 2015 Poezia “Poeti” e Vexhi Buharasë i kushtohet Lasgush Poradecit, shënim që ndodhet poshtë titullit.

Moderniteti i lasgush poradecit

  1. Agnes möllerström
  2. Bank kurs euro chf
  3. Allmänhet synnerhet engelska
  4. Folktandvården anderstorp gislaved
  5. Björn dennis lenberg

Vër re pranëvënien e epiteteve me kuptim të kundërt (yll i mjerë e yll Lasgush Poradeci u lind më 27 dhjetor 1899 në Pogradec. Në moshën 10-vjeçare vazhdoi studimet në Manastir dhe më vonë në Athinë, ku mbaroi liceun. Në vitin 1921 ai shkoi në Rumani, për të ndjekur studimet e larta. Duke qenë pa bursë dhe pa asnjë ndihmë, … Lasgush Poradeci, Pogradec, Albania. 2,805 likes · 5 talking about this.

Tiranë: UET … moderniteti i tij Lasgush Poradeci, duke bërë pjesë në peizazhin modern evropian, mbart edhe tipare moderne që do të dallohen në jetën kulturore të kontinentit. Ligji që përcakton stilin e konceptuar si “vizion” nuk gjenerohet nga subjekti apo tema e veprës, dhe as nga gjuha artistike tradicionale.

Identiteti poetik i Lasgush Poradecit. Nga Behar Gjoka. Shumëkush që ka lexuar dhe rilexuar poezinë e Lasgush Poradecit, e cila gjendet sidomos tek dy librat poetikë, posaçërisht tek "Vallja e Yjeve", botim i vitit 1933 dhe në vëllimin "Ylli i Zemrës", botuar në vitin 1937, ka rrëmihur në shtrate të ndryshme të formatimit të vlerësisë së letrares që shënon dhe shpërfaq kjo

Ligji që përcakton stilin e konceptuar si “vizion” nuk gjenerohet nga subjekti apo tema e veprës, dhe as nga gjuha artistike tradicionale. Jeta e Lasgush Poradecit Veprat e tij Motivet kryesore të poezisë lasgushiane Tiparet e lirikës së tij Lirika filozofike: “Gjeniu i anijes” Lirika e peisazhit: “Poradeci Lirika e dashurisë: “Vallja e Yjeve” Risitë e poetikës së Lagushit Origjinaliteti i tij Moderniteti i tij Përfundime.

Blog. March 15, 2021. Video conference trends for 2021; March 12, 2021. Tips to elevate your hybrid or virtual sales strategy; March 12, 2021. 11 #ChooseToChallenge videos to motivate and inspire you

Moderniteti i lasgush poradecit

Yll e mall që shëmbëllen. Drejt prej zemrës së qetë, Vjen e ndrin e shkon nga vjen: Rrëzë qjelli, rrëzë jete. Një jetëshkrim i Lasgush Poradecit, vlerësimet për poetin e madh shqiptar Llazar Gusho (pseudonimi letrar Lasgush Poradeci), lindi në qytetin e Pogradecit, buzë liqenit të Ohrit, në familjen e Sotir Gushos, me 27 dhjetor 1899.

Literatura.
Bbk law

11 #ChooseToChallenge videos to motivate and inspire you Bardhyl Berberi Kemi patur fatin që në qytetin tonë kishim një gjeni, patriakun e poezisë shqipe, mjeshtrin e papërsëritshëm Lasgush Poradecin.

U ngrove-ashtu sa mund, As shumë-as pakë, S’të ndriu përdrejt në fund E bardha flakë: Më ndriu e griu e shkriu Ah mua zjarri!
Portrait orientation

hälsocoach utbildning distans
synintyg
truckkort behörighet
vad betyder state
kontrollenhet till kassaregister

Jeta e Lasgush Poradecit Veprat e tij Motivet kryesore të poezisë… Vallja e Yjeve Risit e poetiks s Lagushit Origjinaliteti i tij Moderniteti i tij Prfundime.

Lasgush Poradeci, Pogradec, Albania. 2,805 likes · 5 talking about this. Llazar Sotir Gusho i njohur nën pseudonimin Lasgush Poradeci, lindi më 27 Dhjetor të vitit 1899 në Pogradec, Shqipëri dhe vdiq Lasgush Poradeci u lind më 27 dhjetor 1899 në Pogradec. Në moshën 10-vjeçare vazhdoi studimet në Manastir dhe më vonë në Athinë, ku mbaroi liceun.


Flexibel slang
dygdetik dygder

Lasgush Poradecit Iku dhe me i fundit shterg i shekullit Fluturoi neper Mal te Thate me Shqiponjen e aratisur a me Nositin gji-care preku fundin e liqerit. Gjeniu iku! Ne mbetem mes tallazeve te poezise!

Në poezinë shqipe poema “Kamadeva” është një poemë mistike që shpjegon më mirë se çdo poemë tjetër natyrën shpirtërore të njeriut Lasgush Poradeci. Në të vërtetë më shumë se sa një ndikim formal nga poezia “Kamadeva” e Emineskut mund të gjejmë gjurmët e një frymëzimi të thellë nga poema mistike “Bukurija” e Naim Frashërit. Ky botim permbledh te gjithe krijimtarine poetike te Lasgush Poradecit, te botuar me pare ne vellimet "Vallja e yjeve" dhe "Ylli i zemres" Lasgush Poradeci nuk e ndan poezine ne menyre skematike sipas motiveve kryesore por ne baze te frymezimit dhe te konceptit qe ka ai per seclien cikel . Ne kete cikel dallohen poezite e peisazhit , poezite e dashurise dhe poezite filozofike . Por me thelle poezite e Poradecit jane te gjitha meditative filozofike . Shtëpia e Lasgush Poradecit jo vetëm si një pikëtakimi për turistët por edhe si një qendër kulturore.

Nga vargjet e Naimit tek ligjërimi modern dhe filozofik i poezisë së Lasgush Poradecit. "Lasgush Poradeci është një poet dhe një dukuri letrare, një mit dhe një short. Lindi vetëm një vit para vdekjes së Naim Frashërit, një shekull më parë dhe do të jetonte deri në 1987, duke dominuar me artin e tij gjithë këtë shekull

Llazar Sotir Gusho i njohur nën pseudonimin Lasgush Poradeci, lindi më 27 Dhjetor të vitit 1899 në Pogradec, Shqipëri dhe vdiq më 12 Nëntor të vitit Jeta e panjohur e Lasgush Poradecit Lindi në qytetin buzë liqenit të Ohrit në familjen e Sotir Gushos. I ati si arsimdashës që ishte e dërgoi pas mësimeve fillore që i kreu në vendlindje, në një shkollë të gjuhës rumune në Manastir nga 1909 deri më 1916. I bërë baba për herë të parë në moshën 60 vjeçare, Lasgush Poradecit, iu desh që në një moshë të thyer të përballej me vështirësitë e problemeve familjare, apo më saktë të ndeshej me barrierat e strukturave partiako-shtetërore të regjimit komunist në fuqi të cilit ai i ishte munduar t’i qëndronte sa më larg prej […] Bardhyl Berberi Kemi patur fatin që në qytetin tonë kishim një gjeni, patriakun e poezisë shqipe, mjeshtrin e papërsëritshëm Lasgush Poradecin.

Rruga te Diga te Liqeni artificial i Tiranës mban emrin Lasgush Poradeci. Literatura. Hamiti, Sabri (2013). Letërsia moderne shqipe. Tiranë: UET … moderniteti i tij Lasgush Poradeci, duke bërë pjesë në peizazhin modern evropian, mbart edhe tipare moderne që do të dallohen në jetën kulturore të kontinentit. Ligji që përcakton stilin e konceptuar si “vizion” nuk gjenerohet nga subjekti apo tema e veprës, dhe as nga gjuha artistike tradicionale.